prawdziwa polska pizza w Krakowie

Kraków- nie tylko budowlane zabytki, niemniej jednak także wspaniała kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz w najwyższym stopniu bogatych w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Mimo to stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz piękne zabytki – to również kuchnia i lokalne dania i produkty, z których słynie Kraków. Duża grupa podróżników zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, albowiem krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, gdy chodzi o dania oraz regionalne produkty.

najlepsze polskie jedzenie w Krakowie

   

Regionalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez olśniewających produktów. Kraków słynie przede wszystkim z fenomenalnego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Wielkim powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te produkty w wielu przypadkach tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – lokalne dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo wybornych regionalnych produktów – podróżnicy z reguły wypatrują gotowych dań, jakie za pomocą wrażeń kubków smakowych zaprezentują tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych są w stanie pokusić się o uszczknięcie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to tudzież karp w zalewie octowej bądź karp zatorski wędzony. Pasjonaci zup powinni skosztować żurek po krakowsku bądź barszcz czerwony krakowski.
Jednakże to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to przysmak, który wolno traktować jako deserowy specjał. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go również specyficzne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny mieć średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Najczęściej obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub kompozycją suszonych ziół.
Mniej kultowym, chociaż także uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać również po charakterystycznych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/fiorentina/   
Jak widać, Kraków stoi nie jedynie Wawelem i Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, jacy poszukują nowych, krajowych regionalnych kuchni oraz produktów, za pomocą jakich są w stanie o wiele porządniej zapoznać Kraków i jego okolice.

ADD YOUR COMMENT