restauracja z polską kuchnią Kraków

By w pełni zrozumieć sedno stereotypowej kuchni polskiej trzeba pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z produktów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierząt dzikich i zwierząt gospodarskich – do tego należałoby dołączyć owoce, zioła i przyprawy lokalne. Znana była przede wszystkim z obfitego użycia soli oraz stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako fundamentalnego napoju (w przeciwieństwie do rozpowszechniania się popularności wina w południowej oraz zachodniej Europie) była tuzinkowa dla polskiej kuchni średniowiecznej. Piwo oraz miód pitny były najpopularniejszym napojem przez wiele lat, jednak z niekiedy pojawiło się także oraz wino, przywożone zwłaszcza z Śląska i Węgier.

Rynek główny restauracja

Charakterystyka szablonowej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne opisują kuchnię polską jako niezwykle ostrą, z dużą ilością mięsa i kasz.
•    Faktycznie, średniowieczna kuchnia polska wykorzystywała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi krainami Europy), w zasadzie pieprz, gałkę muszkatołową oraz jałowiec.
•    Dzięki bliskiej współpracy handlowej pomiędzy Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce niż w wielu innych krajach – w związku z tym mogliśmy sobie na tę przyjemność bardziej pozwolić.
•    Do dzisiejszych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych oraz niesłychanie pikantnych sosów krajowych.

Krakow Restaurant Polish Cuisine

   

Staropolska sztuka kulinarna – smaki i kompozycje
Staropolska kuchnia – najstarsza oraz w najwyższym stopniu stereotypowa – specjalizuje się w daniach mięsnych oraz zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), produktach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso i kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki i likiery owocowe. Banalną właściwością kuchni polskiej jest dużo typów zup z lokalnych jarzyn, owoców, zbóż oraz artykułów mięsnych.
Przyprawy tuzinkowe dla lokalnej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Pośród warzyw i owoców najpopularniejsze w tradycyjnych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie oraz czereśnie, jagody, agrest i inne środkowo-europejskie sztampowe przysmaki. W historii polskiej kuchni można również odnaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek lub nawet pokrzywy.

ADD YOUR COMMENT